10 mituri despre autism
Atunci cand vorbim de autism, vorbim, din nefericire, de prejudecati- muuulte!!!- de stigma, marginalizare si foarte multe mituri, create tocmai din idei preconcepute si lipsa de informare. Cu siguranta, ati auzit si voi mute astfel de…”mituri” si „idei” despre autism, insa, azi, ne-am hotarat sa demontam cateva dintre cele mai cunoscute:
#mit 1: Persoanele cu autism nu isi doresc prieteni
#adevar: Daca cineva cu autism pe care il cunoasteti, probabil se lupta cu abilitatile sociale, ceea ce face dificil sa interactioneze cu cei din jurul lor. Ei pot parea timizi sau neprietenosi, dar aceasta este doar pentru ca sunt incapabili sa isi exprime dorinta lor de relationare asa cum o faci tu.
#mit 2: Persoanele cu autism nu pot simti sau exprima nicio emotie
#adevar: Autismul nu face pe cineva sa fie incapabil sa simta emotiile pe care le simti si tu, doar face ca respectiva persoana sa isi comunice emotiile si sa iti perceapa expresiile intr-o modalitate diferita de a ta.
#mit 3: Persoanele cu autism nu pot intelege emotiile celorlalti
#adevar: Autismul afecteaza adesea capacitatea unei persoane de a ințelege comunicarea interpersonala nerostita, astfel incat aceasta nu poate detecta, spre exemplu, tristetea bazata exclusiv pe limbajul corpului sau sarcasmul din tonul vocii. Dar, atunci cand emotiile sunt comunicate mai direct, persoanele cu autism au mult mai multe sanse sa simta empatie si compasiune pentru ceilalti.
#mit 4: Persoanele cu autism sunt afectati sau dizabilitati din punct de vedere intelectual
#adevar: De cele mai multe ori, autismul aduce cu el ca provocari la fel de multe abilitati exceptionale. Multe persoane cu autism au IQ-uri normale sau foarte mari si unele pot excela la matematica, muzica sau in alte domenii.
#mit 5: Persoanele cu autism sunt asemeni personajului lui Dustin Hoffman din filmul Rain Man.
#adevar: Autismul este o tulburare de spectru, insemnanc ca acele caracteristici pe care le prezinta variaza foarte mult de la o persoana la alta. A cunoaste o persoana cu autism inseamna strict si doar a cunoaste o singura persoana cu autism. Capacitatile si limitarile unei persoane cu autism nu reprezinta niciun indiciu al capacitatilor si limitarilor altei persoane cu autism.
#mit 6: Persoanele cu autism care prezinta anumite calitati care pot fi tipice unei persoane cu autism sunt doar ciudati si vor scapa de ele
#adevar: Autismul provine din afectiuni biologice care afecteaza dezvoltarea creierului si, pentru multe persoane, este o conditie de-a lungul intregi vieti.
#mit 7: Copiii cu autism vor creste devenind adulti cu autism
#adevar: Copiii cu autism cresc si devin adulti cu autism.
#mit 8: Autismul este doar o tulburare a creierului
#adevar: Cercetarile arata ca multe persoane cu autism au, de asemenea, conditii coexistente cum ar fi epilepsie, tulburari gastro-intestinale, sensibilitati alimentare si multe alergii.
#mit 9: Autismul este cauzat de un parenting prost
#adevar: In anii ’50, o terorie numita „”Ipoteza mamei frigorifice” a aparut sugerand ca autismul este cauzat de mamele carora le lipsesc caldura materna. Aceasta teorie a fost de multa vreme invalidata.
#mit 10: Prevalenta autismului a crescut constant in ultimii 40 de ani
#adevar: Prevalenta autismului a crescut cu 600% in ultimii 20 de ani. In 1975, 1 persoana din 1500 avea autism. In 2014, 1 persoana din 59 avea o forma de autism.
echipa Asociatia EduCare