ADHD- cum sa il recunosti corect si ce sa faci
Ce este ADHD sau ADD?
Cu totii cunoastem copii care nu pot sta linistiti, care par sa nu asculte niciodata, care nu respecta instructiunile, indiferent de cat de clar le sunt acestea prezentate si transmise sau care emit comentarii inadecvate in momente neadecvate. Uneori, acesti copii sunt etichetati ca agresori sau sunt criticati si acuzati ca sunt lenesi si nedisciplinati.
Cu toate acestea, ei pot suferi de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie- ADHD, cunoscut anterior sub numele de tulburare de deficit de atentie sau ADD.
ADHD face dificila inhibarea raspunsurilor spontane, raspunsuri care pot implica totul, de la miscare, la vorbire, la atentie.
Semnele si simptomele ADHD
apar de obicei inainte de varsta de 7 ani. Cu toate acestea, poate fi dificil sa se facă distinctia intre tulburarea deficitului de atentie si comportamentul normal al copilului.
Daca observi doar cateva semne sau daca simptomele apar numai in anumite situatii, probabil ca nu este ADHD. Pe de alta parte, daca copilul tau prezintă o serie de semne și simptome ADHD care sunt prezente in toate situatiile, acasa, la scoala, la joaca, este timpul sa privesti mai atent situatia.
După ce intelegi problemele cu care se confrunta copilul tau, cum ar fi uitarea sau dificultatea de a se concentra si fi atent la scoala, poti colabora impreuna cu scoala si cu specialistii in domeniu pentru a gasi solutii creative si a valorifica punctele tari ale copilului.
Mituri si adevaruri legate de ADHD
#mit: Toti copiii cu ADHD sunt hiperactivi
Adevar: Unii copii cu ADHD sunt hiperactivi, dar multi altii cu probleme de atentie nu sunt. Copiii cu ADHD care sunt neatenti, dar nu prea activi, pot parea distanti si nemotivati
#mit: Copiii cu ADHD nu pot fi niciodata atenti
Adevar: Copiii cu ADHD sunt adesea capabili sa se concentreze asupra activitatilor pe care le desfasoara. Dar, indiferent cat de greu incearca, au probleme cu mentinerea concentratiei atunci cand sarcina pe care o au este una plictisitoare sau repetitiva
#mit: Copiii cu ADHD s-ar putea purta mai bine, mai frumos daca ar vrea
Adevar: Copiii cu ADHD pot face tot posibilul pentru a se purta frumos, insa, cu toate acestea, fara sa poata sta linistiti, tacuti sau atenti. Ei pot parea neascultatori, dar asta nu inseamna ca actioneaza asa in mod intentionat
#mit: Odata cu varsta, copiii vor scapa pana la capat de ADHD
Adevar: Adesea, ADHD continua si la varsta adulta, asa ca nu astepta ca copilul sa depaseasca natural problema. Tratamentul iti poate ajuta copilul sa invete sa-si gestioneze si sa-si minimizeze simptomele
#mit: Medicatia reprezinta cea mai buna optiune de tratament pentru ADHD
Adevar: Medicatia este deseori prescrisa pentru tulburarea de deficit de atentie, dar s-ar putea sa nu fie cea mai buna optiune pentru copilul tau. Tratamentul eficient pentru ADHD include, de asemenea, educatie, terapie comportamentala, sprijin la domiciliu si la scoala, exercitii fizice si un model nutritional adecvat.
Dar….chiar este ADHD?
Doar pentru ca un copil are simptome de neatentie, impulsivitate sau hiperactivitate nu inseamnă ca are ADHD. Anumite afectiuni medicale, tulburari psihologice sau evenimente stresante de viata pot provoca simptome care pot conduce la iluzia ca are ADHD.
De aceea, inainte ca un diagnostic precis al ADHD sa poata fi facut, este importanta excluderea urmatoarelor posibilitati:
⦁ Deficiente de invatare sau probleme cu lectura, scrisul, abilitatile motorii sau de limbaj
⦁ Evenimente majore de viata sau experiente traumatice, cum ar fi spre exemplu, o mutare recenta, moartea unei persoane iubire, hartuirea sau divortul parintilor.
⦁ Tulburari psihice, incluzand anxietatea, depresia sau tulburarea bipolara.
⦁ Tulburari comportamentale, cum ar fi tulburarea de conduita sau și tulburarea de opozitie sfidatoare
⦁ Anumite conditii medicale, inclusiv problemele tiroidiene, afectiunile neurologice, epilepsia sau tulburarile de somn
echipa EduCare
ro_RORomână