Ce influenteaza dezvoltarea copilului?
Sunt foarte multi factori care influenteaza si pot afecta dezvoltarea copilului si, asupra celor mai multi dintre ei, nu avem control. Insa, daca putem intelege mai bine nevoile si necesitatile copilului pentru a creste, putem fi mai capabili sa ne adresam corect si potrivit nevoilor lui, pentru ca fiecare copil merita sansa de a inflori, de a creste si a se dezvolta cat mai bine.
De aceea, ne-am gandit ca ra fi oportun sa va prezentam azi influentele de mediu asupra dezvoltarii, spre deosebire de acelea genetice asupra carora nu avem putere. Lumea din jurul nostru joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea copiilor nostri;
Iata care sunt cele 5 arii de dezvoltare a copilului:
1. cognitiva (gandirea si invatarea)
2. sociala si emotionala
3. vorbirea si limbajul
4. abilitati motorii fine (control mic al muschilor)
5. abilitati motorii largi (control muscular mare)
Influentele de mediu
Mediul unui copil, cum ar fi spre exemplu familia sau scoala, joaca un rol urias in dezvoltarea sa. Mia precis, un copil bine ingrijit se va dezvolta mai bine decat unul privat de anumte ingrijiri. Iar asta poate parea cat se poate de logic si de bun-simt, insa am putea sa nu realizam la un moment dat ca micile lucruri fac diferenta. Unele persoane presupun ca un copil bogat si privilegiat va prospera in mod automat mult mai mult decat unul care traieste in saracie, dar asta nu este mereu valabil.
Unii dintre factorii care influenteaza dezvoltarea copilului sunt familia sa, locul in care traieste si statutul socio-economic. Acest factori se interesecteaza si se amesteca deseori, fiind adesea corelati.
Modalitati de a ajuta un copil sa creasca:
⦁ o alimentație buna
⦁ sa il pastrezi activ
⦁ sa petreci timp de calitate impreuna cu el
⦁ sa ii asiguri un somn suficient
⦁ sa ii oferi o disciplina consistenta si echitabila
⦁ sa ii stabilesti o limita de timp pe dispozitivele electronice
⦁ sa citeasca, sa citeasca, sa citeasca!
Influentele familiale
Familia copilului constituie cel mai important factor in dezvoltarea sa. Fie ca este crescut de catre parinti, bunici sau de catre altii, familia ii ofera copilului primele sale relatii si legaturi.
O familie reusita pastreaza inocenta copilului prin ingrijirea si protejarea lui, asa cum, de partea cealalta, alta familie ii permite copilului sa fie expus unor experiente negative care ii pot rani dezvoltarea. Stilurile de parenting au un mare impact asupra dezvoltarii copilului.
Familia care investeste timp, energie si dragoste in cresterea unui copil va observa cresterea pozitiva maxima a acestuia. Este familia care iteste copilului si impreuna cu el. Care isi petrece timp jucandu-se cu el, de la jucatul pe podea cand este bebelus pana la jocuri mai complicate cand este mai mare. Care vorbeste copilului si il face sa stie ca opinia lui conteaza.
Iar ceea ce este si mai bine este ca toate acestea pot fi aplicate in orice casa, indiferent de statutul social si economic.
In mod evident, familia care abuzeaza sau isi neglijeaza copilul ii va produce prejudicii considerabile in cursul sau natural de dezzvoltare. Dar si familia care este indiferenta are un efect negativ si ea. Copilul lasat toata ziua sa se joace pe calculator sau sa se uite la televizor nu va castiga nicio experienta sau vreo interactiune de care va avea nevoie mai departe pentru dezvoltarea sa.
Influentele geografice
Unde traieste un copil reprezinta un factor important ind ezvoltarea sa. Cum sunt scolile? Ce tipuri de servicii si oportunitati se gasesc acolo? Exista acces la o ingrijire medicala buna?
Deseori, copiii isi petrc cea mai mare parte a zilei la scoala si pot avea de castigat sau nu in functie de calitatea respectivei scoli. Daca poate exista o alegere in privinta scolii, parintii ar trebui sa faca pe cat de mult posibil cercetari si cautari amanuntite pentru a identifica acea scoala care sa ii serveasca cel mai bine nevoilor copilului. Iar daca este doar o singura scoala ca optiune, parintii se pot mentine activi, asigurandu-se ca copilul lor obtine acolo cea mai buna experienta. De aceea, este bine sa cunoasteti intreg personalul scolii, sa faceti parte din activitatile extrascolare, de voluntariat sau din diverse organizatii ce privesc parintii.
In aceasta epoca tehnologizata, este vital sa va asigurati ca copilul are inca acces la o biblioteca, la parcuri si la centre unde poate face sport sau diverse alte activitati.
Statutul socio-economic si influentele sale
Exista tendinte socio-economice care pot influenta dezvoltarea copilului.
Este adevarat ca familiile mai sarace sunt dezavantajate atunci cand vine vorba de a oferi cel mai bogat mediu pentru un copil sa creasca. Multe familii trebuie sa se bazeze pe educatia publica care ar putea sa nu fie cea mai buna in zona lor de resedinta. Ce se intampla daca un copil are nevoie de servicii speciale pentru a-l ajuta la dezvoltare? Ce se intampla daca parintii isi petrec cea mai mare parte a timpului lucrand pentru a-si pastra un acoperis deasupra capului? Copiii care traiesc intr-un mediu sarac pot avea, de asemenea, o nutritie necorespunzatoare, limitandu-le capacitatea de a-si atinge potențialul.
Pentru parintii care trebuie sa petreaca o multime de ore la locul de munca, este bine de amintit calitatea timpului petrecut impreună cu copilul. Ea este cea care conteaza in final. Profitati din plin de timpul liber alaturi de familie. Asigurati-va ca mancati impreuna si ascultati-va cu adevarat unul pe celalalt.
Chiar daca vremurile sunt dificile, copiii vostri vor prospera intr-o familie care va fi mereu unita, apropiata si iubitoare.
Si nu uitati. Nu sunteti singuri. Pentru ca diferit_nu_inseamna_izolat si #impreuna crestem.
Pana data viitoare,
Cu drag,
Echipa EduCare
ro_RORomână