Cum să hrănești mai ușor un copil cu nevoi speciale?

Momentul în care trebuie să îți hrănești copilul poate fi unul dintre cele mai dificile. De la partea sa practică și până la acele aspecte care țin de preferințele sau neplăcerile alimentare ale copilului tău, sunt atât de multe obstacole pe care trebuie să le depășești și și mai multe soluții pentru a transforma ora mesei într-un moment plăcut și ușor atât pentru tine, cât și pentru copilul tău.
Pentru aceia dintre voi care caută soluții cât mai concrete și practice pentru acest moment, iată cum puteți surmonta greutățile acestui moment și ce vă poate veni în ajutor.

Înainte de a-ți hrăni copilul, stabilește-ți o dispoziție adecvată pentru ora mesei
⦁ asigură și oferă o atmosferă liniștită: fără televizor, însă folosește în schimb pe fundal o muzică liniștitoare
⦁ spală nu doar mâinile, dar și fața copilului înainte de masă și anunță-l printr-un mesaj clar și concis că este timpul să mănânce
⦁ așază-ți copilul într-o poziție confortabilă- el trebuie să fie așezat într-o poziție verticală, cu șoldurile și picioarele la un unghi de 90 de grade, fără ca picioarele să îi atârne sau să nu se poată prindă de scaun și fără posibilitatea de alunecare. Dacă este necesar și copilul nu poate sta în poziție verticală pe un scaun obișnuit sau unul pentru sugari, folosește o centură în cazul unui scaun înalt, perne așezate în părțile laterale ale scaunului sau role făcute dintr-un prosop pentru a-l ajuta pe copil să stea cât mai drept și mai stabil.
⦁ la fel de important, atunci când îl hrănești, stai în fața copilului la nivelul ochilor săi
⦁ oferă emoții și stări pozitive: stai liniștit(ă), zâmbește-i copilului, laudă-l și nu-ți arăta frustrările privitoare la dificultățile întâmpinate în timpul hrănirii acestuia.

Folosește instrumentele potrivite
⦁ mărimea lingurii trebuie să se potrivească cu dimensiunea gurii copilului
⦁ lingurile protejate cu silicon sunt extrem de indicate pentru copiii care tind să muște mai tare din tacâmuri
⦁ farfuriile secționate, bolurile mici care prezintă margini rotunjite unde copiii sau cănile cu mânere își pot pune gura ajută la stimularea autohrănirii
⦁ de asemenea, un instrument util poate fi și tacâmul hibrid ce reprezintă combinația dintre lingură și furculiță

Alege înțelept alimentele și mâncărurile
⦁ începe orice masă masând gingiile copilului cu un deget înmuiat în limonadă. Acest lucru va face copilul să sugă sau să lingă și-i va trezi interesul și pofta de a primi mai mult.
⦁ respectă regimul alimentar al alimentelor. Dacă un aliment trebuie servit cald, nu îl oferi deja răcit. Regimul termic pentru a stimula copilul să mănânce este mai important decât ne putem imagina.
⦁ poți stimula copilul și prin a-i oferi alimente pe care le poate servi cu degetele, cum ar fi ouăle tari, fructele, legumele, sandwich-urile tăiate. De asemenea, este indicat să servești ciorba în căni.
⦁ atunci când poți, folosește paie. Orice instrument este binevenit atât timp cât este accesibil copilului, îi permite să se hrănească și îi stimulează apetitul.
⦁ adaugă carne măcinată fin în mâncare
⦁ dă înghițituri de lichid între cele solide. De preferat, sunt sucurile naturale pe care le poți prepara acasă.
⦁ mâncărurile pasate ar trebui să fie de consistența piureului de cartofi, suficient de groase, pentru a nu se vărsa din gura copilului
⦁ adaugă proteine și/ sau calorii, dar fără volum. Amestecă laptele, smântâna, untul, brânza în piureuri, cereale calde, supe sau albușuri de carne.