Diversitatea tipurilor de dizabilități de învățare
Copilul dumneavoastră întâmpină dificultăți de învățare? Aflați semnele de dizabilități de învățare, ce să căutați și la ce vă puteți aștepta de la mediul academic, funcționarea, comportamentul și dezvoltarea socială și emoțională în fiecare tip.
Primul pas este acela de a înțelege dizabilitățile de învățare!
Dacă copilul dumneavoastră se numără printre milioanele de persoane care au o asemenea deficiență, este necesar să aflați mai întâi tot ce trebuie să știți pentru a înțelege aceste tulburări și pentru a vă putea ajuta copilul să învețe.
Iată principalele tipuri de deficiențe pe care copilul le poate întâmpina:
  • Deficiențe de învățare la lectură
Sunt definite două tipuri principale de dizabilități de învățare la lectură. Deficiențele de învățare în aptitudinile de citire de bază implică abilitățile fundamentale necesare pentru a înțelege relația dintre litere, sunete și cuvintele pe care le reprezintă. Înțelegerile de lectură cu deficiențe implică abilități complexe de gândire, cum ar fi înțelegerea cuvintelor, fraze și sensuri mai mari ale paragrafelor.
  • Deficiențe de învățare la scriere
Dacă bănuiți acest tip de dizabilitate de învățare la copilul dumneavoastră, este necesar să găsiți informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege tulburările de scriere. Deficiențele de învățare în abilitățile de scriere de bază includ dificultăți neurologice legate de producerea de cuvinte și mesaje scrise. Exprimarea dizabilităților de scriere poate implica înțelegerea și organizarea gândurilor scrise pe hârtie.
  • Deficiențe de învățare la matematică
Dacă copilul dumneavoastră se luptă cu calcul matematic sau cu rezolvarea problemelor, puteți suspecta un tip de dizabilitate de învățare. Una dintre dizabilitățile de învățare în matematica de bază, aptitudinile matematice aplicate și alte tulburări presupune tulburarea numită discalculie.
  • Deficiențe de învățare în limbaj și comunicare
Există mai multe tipuri de dizabilități de învățare în privința limbajului. Elevii cu dizabilități de învățare bazate pe limbi străine pot avea dificultăți în înțelegerea sau producerea limbii vorbite sau ambele. O tulburare a limbajului receptiv este un tip de dizabilitate de învățare care afectează abilitatea de a înțelege limba vorbită și uneori scrisă.
  • Tulburări de comportament asociate dizabilităților de învățare
Copiii cu dizabilități de învățare au uneori probleme de comportament. În unele cazuri, problemele de comportament pot implica afecțiuni medicale precum tulburările de deficit de atenție. În alte cazuri, comportamentele pot rezulta din frustrarea legată de imposibilitatea de a învăța sau din cauza factorilor de mediu de la școală, de acasă sau ambii.