Efectele epilepsiei asupra memoriei
Memoria poate reprezenta una dintre problematicile cheie la persoanele ce sufera de epilepsie. Iar aceasta se poate intampla din multiple cauze, de la tipurile de convulsii prezente, efectele medicatiei, ale epilepsiei asupra concentratiei si toanelor, lipsei de somn, varsta sau efectele operatiei de epilepsie.
Memoria are 3 stadii de care este bine sa tinem cont, pentru ca orice dezechilibru la nivelul unuia dintre cele 3 stagii poate cauza disfunctionalitati ale memoriei per ansamblu. Si anume:
1. Invatarea– aceasta se manifesta atunci cand avem nevoie sa invatam ceva nou. Poate implica repetarea de cateva ori a respectivei informatii sau legaturi cu informatii deja memorate.
2. Stocarea– se manifesta atunci cand informatia invatata este stocata permanent in creier.
3. Rememorarea– gasirea informatiei- aceasta reprezinta modalitatea creierului de a gasi si utiliza informatia care a fost invatata.
Convulsiile
Orice tip de convulsie epileptica poate afecta memoria, fie in timpul unei convulsii, fie dupa ce aceasta are loc. Daca se produc multe convulsii, exista pericolul ca problemele de memorie sa devina mult mai dese.
Unele persoane prezinta convulsii generalizate care afecteaza intregul creier. Altii au unele focale sau partiale care afecteaza doar o parte a creierului, in timp ce altele prezinta ambele tipuri de convulsii.
Daca o persoana are convulsii focale, modul in care acestea pot afecta memoria va depinde de partea creierului in care aceasta se focalizeaza, avand in vedere ca fiecare dintre cele doua emisfere au 4 lobi- occipitalul, parietalul, temporalul si frontalul.
Cum putem ajuta memoria in cazul epilepsiei?
Asistentele de memorie va pot ajuta sa faceti fata problemelor de memorie. Diferitele ajutoare sau mementouri se pot potrivi diferitelor tipuri de probleme de memorie si funcționeaza cel mai bine daca sunt folosite in mod regulat ca parte a unei rutine.
Iata cateva idei in acest sens:
Post it-uri- va pot ajuta sa va amintiti sa faceti diverse activitati. De exemplu, lipiti o astfel de nota la usa de la intrare pentru a va reaminti sa va ridicati cheile inainte de a iesi.
Calendare- folosirea unui calendar poate fi utila, mai ales daca este amplasat undeva unde il puteti vedea deseori si cu usurinta, cum ar fi, spre exemplu, pe usa frigiderului.
Jurnale si liste de tip „to do”- un jurnal va poate ajuta sa pastrati datele intalnirilor, zilele de nastere sau numerele de telefon. Un jurnal poate fi, de asemenea, un mod cat se poate de util pentru inregistrarea momentelor in care aveti convulsii. O lista de tip „to do” poate fi folositoare pentru a va nota sarcinile zilnice. De asemenea, email-urile, telefoanele si diverse aplicatii pot include asemenea liste.
Cu drag,
echipa Ascoiatia EduCare