#ghiddeparinte: Cum  să îți ajuți copilul cu autism- partea 1- Structură și siguranță

Alături de terapeut, ca părinte, ești cel mai important factor care poate contribui semnificativ la binele și bunăstarea copilului diagnosticat cu autism. De aceea, învățarea a tot ceea ce poți despre această afecțiune, precum și implicare ta activă în tratament sunt absolut necesare.
Noi ne-am gândit să creăm acest ghid care să te ajute cu pași concreți pentru ca, la rândul tău, să poți să faci corect și țintit acei pași necesari atât de importanți pentru copilul tău.
Azi, vorbim despre ce presupune și cum îi poți asigura copilului două elemente cheie. Și anume, structura și siguranța.
Iată care sunt cei mai importanți pasi pe care ai nevoie să îi iei în considerare în acest caz:

1. Fii consecvent(ă) și consistent(ă)

De ce? Pentru că, de obicei, copiii cu autism aplică mai greu ceea ce au învățat într-un anumit cadru, fie el la terapie, la grădiniță, școală sau în oricare mediu. Spre exemplu, pentru a comunica, el poate folosi limbajul semnelor la terapie, dar nu se gândește niciodată să facă acest lucru acasă. Motiv pentru care cea mai bună modalitate de a consolida această învățare și de a o integra în comportament este crearea de consecvență și în mediul de acasă al copilului. Este necesar să afli ceea ce face terapeutul pentru a continua aceste tehnici și acasă. Încurajează-l pe copil să exploreze și alte medii, în așa fel încât să poată transfera ceea ce a învățat dintr-un mediu în altul. De asemenea, foarte important este să fii consecvent în tot ceea ce ține de modul în care interacționezi cu copilul și să te ocupi de comportamente provocatoare.

 

2. Respectă cu strictețe programul stabilit

De ce?
Pentru că unui copil cu autism îi face cel mai bine atunci când are un program sau o rutină foarte bine structurată. Din nou, acest lucru se întoarce la consistența și consecvența de mai sus. Îți sugerăm să stabilești un program care să cuprindă ore regulate pentru mese, terapie, școală și somn. Este important să te străduiești să menții la minimum orice întrerupere de la această rutină, iar, dacă există o modificare inevitabilă a programului, pregătește-ți în avans copilul pentru aceasta.

 

3. Comunică și recompensează un comportament bun

De ce?
Pentru că întărirea pozitivă este deosebit de importantă în cazul copiilor cu autism, de aceea, este necesar să îi observi atent comportamentul copilului pentru a putea capta acele momente de comportament bun, acționează corespunzător sau învață o nouă abilitate. Iar, atunci, te sfătuim să vorbești cu copilul tău despre asta și să îl lauzi, fiind foarte specific pentru ce comportament este lăudat.

4. Creează o zonă de siguranță la domiciliu

Este foarte important pentru oricine, mai ales pentru un copil cu autism să poată beneficia de un spațiu privat în care să se poată relaxa și simți în siguranță. Aceasta va implica organizarea sa și stabilirea limitelor în așa fel încât copilul să le poată înțelege. Ori, în acest sens, pot fi de mare ajutor observațiile vizuale, cum ar fi zonele de marcare a locurilor în afara limitelor prin bandă colorată sau etichetarea cu imagini a articolelor din casă. De asemenea, este posibil să ai nevoie să elimini sau să faci sigure acele lucruri din casă care pot fi periculoase, mai ales în cazul tantrum-urilor sau comportamentelor auto-vătămătoare ale copilului.

 

Până  data viitoare, când vom vorbi aici despre modalitățile de conectare cu copilul tău, te așteptăm să ne spui dacă ai aplicat acești pași și cum te-au ajutat ei.

Cu drag,

echipa EduCare

ro_RORomână