#ghiddeparinte: Cum să îți ajuți copilul cu autism- partea 2- găsirea modalităților non-verbale de conectare

Conectarea cu un copil cu autism poate fi extrem de provocatoare. Însă, conectarea nu înseamnă neapărat să vorbești cu el. Comunicarea non-verbală este cât se poate de eficientă, indicată și atât de plină de semnificații în toate relațiile noastre, nu doar în ceea ce privește relaționarea cu un copil cu autism. de aceea, poți comunica cu copilul tău prin modul în care privești, prin limbajul corpului, tonul vocii. De asemenea, copilul comunică cu tine, chiar dacă nu o face prin modul consacrat al vorbelor. Doar ai nevoie să înveți să identifici semnificațiile limbajului non-verbal.
Uite ce poți face:

1. Fii atent(ă) și caută indicii nonverbale

Dacă îți acorzi un răgaz zilnic pentru a observa conștient, poți învăța să identifici acele indicii non-verbale pe care copiii cu TSA le folosesc pentru a comunica. Fii atent(ă) la tipurile de sunete pe care le fac, la expresiile lor faciale și la gesturile pe care le folosesc atunci când sunt obosiți, flămânzi sau doresc ceva.

 

2. Identifică motivele și motivația din spatele tantrumului

Este cât se poate de natural și de normal să te simți supărat sau frustrat atunci când nu ești înțeles sau ignorat, iar pentru copii cu autism este la fel. De aceea, atunci când se manifestă prin tantrumuri, de cele mai multe ori, este pentru că cei din jurul or nu au înțeles acele mesaje non-verbale. Tantrumul este modalitatea lor de a-și comunica frustrarea și obține atenția de care au nevoie.

 

3. Fă-ți timp pentru momente amuzante și de distracție

Un copil cu TSA este tot un copil. Atât pentru copiii cu TSA, cât și pentru părinții lor, trebuie să fie mai mult în viață decât terapie. De aceea, îți recomandăm să acorzi aceeași atenție și jocului, nu doar terapiei. Programează timpul de joacă atunci când copilul tău este cel mai alert și treaz. Descoperă modalități de a vă distra împreună, gândește-te la lucrurile care îl fac pe copilul tău să zâmbească, să râdă și să iasă din cochilia lui. Este posibil ca copilul tău să se bucure mai mult de aceste activități dacă nu ele nu iau aspectul unora terapeutice sau educative. Jocul este o parte esențială a învățării pentru toți copiii și nu ar trebui să simtă ca un efort. În plus, există avantaje extraordinare care rezultă din plăcerea copilului tău de a petrece timp de calitate împrreună cu tine.

 

4. Fii atent(ă) la sensibilitățile senzoriale ale copilului

Unii copii cu TSA sunt hipersensibili la lumină, sunet, atingere, gust și miros, în timp ce ceilalți au o rezistență crescută la stimulii senzoriali. Motiv pentru care îți recomandăm să identifici care sunt acei stimuli care declanșează comportamentele negative sau perturbatoare ale copilului tău și care sunt acelea care le provoacă un răspuns pozitiv. Află ce consideră copilul tău stresant? Calmant? Incomod? Plăcut? Dacă înțelegi ce îți afectează copilul, vei putea gestiona mult mai bine problemele, vei putea să previi situațiile care îi provoacă dificultăți și vei putea să creezi experiențe de succes.

ro_RORomână