Terapia comportamentală pentru copiii cu ADHD
Există multe forme de terapie comportamentală, dar toate ca obiectiv comun acela de a schimba mediile fizice și sociale ale copilului pentru a-l ajuta să-și îmbunătățească comportamentul.
Terapia comportamentală recunoaște limitele pe care ADHD le pune asupra copilului. Se concentrează asupra modului în care oamenii și locurile importante din viața copilului se pot adapta pentru a încuraja comportamentul pozitiv și a descuraja comportamentul nedorit. Este diferită de terapia de joc sau de alte terapii care se concentrează în principal asupra copilului și asupra emoțiilor sale.
În cadrul acestei abordări terapeutice, veți învăța și dumneavoastră alături de copil cum să stabiliți și să aplicați regulile, să vă ajutați copilul să înțeleagă ce trebuie să facă, să utilizeze disciplina în mod eficient și să încurajeze un comportament bun. Astfel, ca rezultat, copilul va învăța modalități mai bune de a-și controla comportamentul, iar dumneavoastră veți învăța cum să fiți mai coerenți în relația cu el.

Cum îmi pot ajuta copilul să îți controleze comportamentul?

În calitate de responsabili și îngrijitori principali ai copilului, jucați un rol major în terapia comportamentală. De aceea, informarea adresată părinților vă ajută să aflați mai multe despre ADHD și modalitățile specifice și pozitive de a răspunde comportamentelor de acest tip.
De asemenea, îngrijindu-vă pe dumneavoastră înșivă și informându-vă permanent vă ajutați copilul. Fiind părintele unui copil cu ADHD poate fi obositor și extrem de provocator și poate vă poate testa zilnic limitele.
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta copilul să-și controleze comportamentul:
  • Țineți-vă copilul într-un program zilnic: încercați să păstrați strict programul în care copilul se trezește, mănâncă, face baie, pleacă la școală și merge la somn la aceeași oră în fiecare zi.
  • Eliminați distragerile: muzica puternică, jocurile pe calculator și televiziunea pot reprezenta o suprasolicitare pentru copil. Creați o regulă pentru a nu folosi televizorul sau muzica în timpul mesei și în timp ce copilul își face temele. De asemenea, nu plasați un televizor în dormitorul lui. Ori de câte ori este posibil, evitați să vă duceți copilul în locuri prea stimulative, cum ar fi, spre exemplu, mall-urile.
  • Organizați-vă casa: dacă copilul are locuri specifice și logice pentru a-și păstra lucrurile pentru școală, jucăriile și hainele, este mai puțin probabil să le piardă. Salvați un loc lângă ușa de la intrare pentru ghiozdan, astfel încât să îl poată lua ușor fără să îl uite.
  • Recompensați comportamentul pozitiv: spuneți-i cuvinte frumoase, oferiți-i îmbrățișări sau mici premi atunci când își atinge obiectivele în timp util sau are un comportament bun. Lăudați și recompensați eforturile copilului de a acorda atenție activităților pe care le face.
  • Stabiliți obiective mici și accesibile: vizați progresul lent, mai degrabă decât rezultatele instantanee și rapide. Asigurați-vă că copilul înțelege că poate să facă pași mici spre a învăța să se controleze.
  • Ajutați-vă copilul să rămână concentrat pe sarcină: folosiți diagrame și liste de verificare pentru a urmări progresul privitor la teme sau alte sarcini. Păstrați instrucțiunile scurte și oferiți-i mementouri frecvente și prietenoase.
  • Limitați opțiunile: ajutați copilul să învețe să ia decizii bune, oferindu-i numai 2 sau 3 opțiuni pe moment.
  • Găsiți activități la care copilul poate reuși: toți copiii au nevoie să experimenteze succesul pentru a se simți bine în legătură cu ei înșiși.
  • Folosiți tipul de disciplină calmă și blândă: evident, apelați la consecințe, cum ar fi pauzele (time-out) sau eliminarea copilului dintr-o situație sau distragere. Uneori, este mai bine să ignorați comportamentul. Pedeapsa fizică NU este nici de ajutor și sub nicio formă recomandată. Discutați împreună cu copilul comportamentul acestuia când sunteți amândoi calmi.
  • Un sistem bun de comunicare cu educatorii copilului: așa, vă puteți coordona eforturile și puteți monitoriza progresul copilului.
Cu drag,
Aleea Domnișoara Pogany nr 1,București, sector 6